Transitional Colonial @ Sumang Link

With expansive views over the North shore, this resale BTO got a freshening up with a new kitchen lay-out and updates in the living room and master bedroom.

Design areas: Living and Dining Room, Kitchen, Master Bedroom |  Project completed: 2020  |  Renovation budget: SGD65,000 – SGD70,000 |  Designer: Arjan Nijen Twilhaar

Completed only five years ago, this resale apartment needed some freshening up and adapt to the new owners’ taste and lifestyle. While major changes were made to the approach into the home and the kitchen, the rest of the flat remained in its original floor plan. Focus for the renovation and decorations were in three areas: Living Room, Kitchen and Master Bedroom. 

As often with Aiden T homes, we create a foyer or transition space that offers privacy as well as ample storage for shoes and other items near the front door. It is also an ideal way to have a hard surface flooring at the entrance, while the rest of the home can be overlaid with a vinyl floor. To not completely block off airflow and light, a carved privacy screen was placed on top of a shoe cabinet. Subtle grass weaved detailing are incorporated into the carpentry, to add a a vintage feel. The flooring consists of a butterfly and book-matched tile, which creates this wonderful marble medallion pattern. More storage is added by creating wall paneling that double up as cabinets. 

In the living room, a bay window was added to the main window in order to create more seating, but also to add a place to enjoy the breeze and unobstructed views. More rattan details are incorporated here for a vintage touch. Architraves are placed around the windows to add more architectural detail and provide a nice finishing for the window treatments. A subtle feature behind the TV is added to hide wiring and some more texture to the room.

A wonderful hand knotted area rug adds texture and colour to the room and the Caracole fretted sofa and side chair are a wonderful design. A Schonbek chandelier graces the dining room – it has a matching wall sconce in the foyer and add some sparkle to the room. The rest of furniture is kept clean lined and modern and the room is dotted with artwork, casual furniture and deco and potted plants. 

The biggest change is in the kitchen area, where a dry and wet area were created. The large format floor tiles are embedded with a green border tile and the full height cabinets in the dry kitchen are finished in a matte white laminate shaker. These are offset with raw brass knobs that add a nice patina to the cabinets. Double sliding French doors separate the wet and dry area and here we introduce a hunter green base cabinet. Special drawers for vegetables are integrated in the design. Bold quartz counter-tops are blending well with the cabinets, while a sleek white quartz slab is used as back splash. 

Utilizing the existing doors, trim was added to change the aesthetic and the architraves add more weight to the overall design. The same treatment is given to the HS shelter door, so this blends well with the other doors in the passage.

In the master bedroom, the wardrobe has a shaker style door and the brass knobs are added here too. The headboard wall is painted in a couple of shades darker than the rest of the room and the hues are emphasized by the metal wall sculpture. A great alternative way to add colour and texture. A custom headboard and storage bed add gravitas to the vignette and a bone inlay side table with chic table lamp completes the look.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *