Monochrome Colonial @ Somerset

With a restricted colour palette and a complete reshuffle, this apartment opened up and brought ample natural light in.

Design areas: Living and Dining Room, Kitchen, Master Bedroom with En-Suite and Walk-in Wardrobe, Bedrooms with and En-Suite, Utility areas |  Project completed: 2019  |  Renovation budget: SGD190,000 – SGD 210,000 – Designer: Arjan Nijen Twilhaar

When the owners purchased this older condo in the middle of town, they had a large open plan living space in mind. In order to achieve this, the current location of the kitchen had to be re-located to the former dining area. Large bi-fold doors to front and back balcony further enhanced the open plan living, that overlooks the green and enjoys natural cross ventilation. 

For more storage, a shoe room was added in the foyer area – providing ample storage space. With the kitchen occupying the former dining area, there was enough space to place a large island in the space. Additional storage was added in the dining area, and the shaker style cabinets add some extra texture to the monochrome material choices. 

The former kitchen was carved up into a helpers room as well as a large larder room for dry goods and wine storage. With the lack of a common bathroom, the former store room was transformed into a wet room, adding a shower and vanity area for the helpers as well as for guests to use. A Jack and Jill WC area is accessible from both the master bathroom as well as the common bathroom. 

In the master bathroom, the entrance into the bathroom was shifted to create a better flow of the room and a walk-in wardrobe was carved out in the far end of the room. This pushed the bed closer to the windows, making the master suite a bright and clean lined space. 

The kid’s bedrooms share a bathroom between them. With new flooring, new windows and new wardrobes, the spaces were left with minimal colours and decor. Built-in desks and storage were added under the window and both rooms mirror each-other. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *