Eclectic Vintage @ Simei

Simei (HDB 4-room Apartment)

Design areas: Living Room, Kitchen, Master Suite with walk-in wardrobe and en-suite, Guest Bedroom and Common Bath  |  Project completed: 2015  |  Renovation budget: SGD65,000

Simei (HDB 4-room Apartment) – Living Area
Simei (HDB 4-room Apartment) – Living area (detail) & Kitchen
Simei (HDB 4-room Apartment) – Kitchen (detail)
Simei (HDB 4-room Apartment) – Master Bedroom & Common Bathroom

Matching the owners’ vibrant personalities, this typical HDB four room apartment transformed into a bold and preppy home. Rooted in traditional elements, the design is kept classic with a colourful scheme. First we reconfigured the space to create a larger kitchen and shifting the store room area to a more appropriate area. We added architectural detailing like the extra tall skirting, cornices and panelled doors and an oversized doorframe into the kitchen. Tile flooring is used throughout the unit so it is easy to maintain. While we opted for a wood floor tile in the living spaces, the kitchen was laid with a light stone tile in a herring bone pattern for extra texture.

The striking chartreuse wall colour in the dining room set the tone for the rest of the decoration. The expandable table is the ideal place to gather with friends and play board games or have a home cooked dinner. Mixed chairs in different styles and colours adds to the quirky design.

Separating the living and dining room by placing the TV console in the middle of the room creates different zones, but still offer a spacious feel. The console hides the TV, which can be raised using a TV lift. On the dining side, the console stores shoes. Using mirror backing behind the wood lattice design creates the illusion of more space and bounces light off into the darker area of the living space.

For the kitchen, we opted for a shaker style door which was finished in a dark blue laminate and brass handles were added for a modern traditional feel. Drama was created by adding a large scaled pattern on the backsplash – in line with the owner’s love for floral print. In the kitchen, a small breakfast nook was created which is graced with a brass antique light. Hidden storage space for appliances help to keep the kitchen neat and clutter free. To neutralise the colours, a wood shelf was added for display items and to add some more lighting over the counter space.

In the bedroom the owners opted for a large shower area that overlooks the bedroom. The WC is kept as a separate cubicle for privacy, while the vanity was placed outside – effectively creating a large bathroom. To hide support columns and beams behind the bed, we placed a curtain on the wall. Using a floral pattern helps to tie in with the overall scheme of the house. The bold teal colour of the wardrobe is offset with the dusty jade wall colour – offering a calming setting in the bedroom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *