Transitional Chic @ StGeorge

Clean lined, traditional architectural details are mixed with lux materials and plush hues at this BTO apartment

Design areas: Living and Dining Room, Kitchen, Master Bedroom with En-Suite bathroom, Kids Bedroom, Study and Common Bathroom |  Project completed: 2019 |  Renovation budget: SGD55,000 – SGD 60,000 – Designer: Brent Seow

Creating a posh family home, architectural detailing like tall skirting boards and cornices complement the dark hued wooden floors and light walls. White shaker carpentry in the foyer provide ample storage for shoes, while hiding the unsightly house hold shelter door. The apartment opens up into the dining room, where extra light was brought in through the double leaf French doors from the study – mirrored with the same doors towards the kitchen. A brass dining table adds a bit of luxury spark and bounces the light in the naturally darker place of the home. Chic dark green velvet dining chairs add a pop of colour and the colour is picked up by the console table. Placing a large mirror in the space helps to brighten up the dining area.

With its Z shaped living room, the sitting area feels like a proper reception room. Around the window a cased opening was added to serve as a curtain pelmet and add another layer of architectural detail to bring out the Transitional vibe. A linen chesterfield sofa juxtaposes a formal look with a laid back aesthetic and the green velvet armchair picks up on the other green hues in the home.

The kitchen has been expanded by annexing the yard and following Feng Shui principals, the stove was placed in the most auspicious location. Hexagon marble tiles are used for the backsplash, and the white shaker carpentry (in full laminate) feature gold hardware. For a consistent look, the wood tiled floor matches the flooring for the rest of the home.

The bedrooms are kept clean and functional, keeping them light and timeless. Accents are brought in through soft furnishings like area rugs and artwork. In the bathrooms, a tone on tone tile was selected. For the master bathroom, a feature wall was created by custom cutting tile to lay in an herringbone pattern. A pop of colour is brought in with the choice of the vanity colour. The same concept is brought over to the common bathroom, but the concaved honeycomb feature wall is placed near the vanity. Focussing more on texture and layering versus colour blocking on the tiles creates a contemporary and timeless look.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *