Danish Barnhouse Style @ Toa Payoh

Country meets Scandi

Design areas: Living Room, Dining Area, Kitchen, Music Room, Master Suite with en-suite, Kids Room and Common Bathroom |  Project completed: 2017  |  Renovation budget: SGD65,000 – SGD75,000

The owners of this BTO project wanted a country look with some industrial elements. To combine the two looks, we took inspiration from barn conversion homes found all over Scandinavia. While the architectural detail is mostly country farmhouse style inspired, we mixed in industrial touches with the styling.

To create a more open feel, one bedroom was annexed to the living space and converted into a music room. French doors and glass partitions open up the space, while still containing the space and creating a depth and layering in the space. The feature brick wall is laid here, as it is visible throughout the home, without being too imposing.

The URF vinyl floor features a barn style pattern, to draw the eye through the space and create more interest. Black marble tile skirting is cut extra tall and finished with a brass strip for a touch of elegance.

Since there is no prominent wall for a TV to be placed on, we opted to hide the TV in the cabinet which can be operated with a remote control to activate the TV lift. This way we can hide the unsightly TV and create a more open space.

In the kitchen, the carpentry is following a farmhouse style and even the Household Shelter door was modified to feature a barn style door. Dark glass subway tile contrast with the white cabinets and the rusticated wood countertop brings in that extra touch of farmhouse vibe.

The red brick wall sets the tone in the music room, which is further enhanced with the industrial style lights and for a recording studio feel, we added a Persian rug to tie the whole look together.

To hide the master bedroom, the owners wanted a concealed door. This murphy door looks like a bookshelf but hides the bedroom entrance. In the master bedroom suite, the owners wanted a walk-in wardrobe which has to function as a vanity area too. Multi-purpose cabinets were constructed and the hardware references an industrial barn style feel. Reclaimed wood was used for the custom-made headboard.

We are very proud that this project was featured on Channel 5 – Designer in the House, season 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *