New England Charm @ Punggol

Punggol (HDB BTO 4-room Apartment)

Design areas: Living Room, Dining Area, Kitchen, Master Suite with Study |  Project completed: 2016  |  Renovation budget: SGD58,000

Aiden T - Punggol Walk BTO foyer
Aiden T - Punggol Walk BTO living room
Aiden T - Punggol Walk BTO living room
Aiden T - Punggol Walk BTO vignettes in living room and hallway
Aiden T - Punggol Walk BTO living room
Aiden T - Punggol Walk BTO dining room
Aiden T - Punggol Walk BTO dining room
Aiden T - Punggol Walk BTO kitchen
Aiden T - Punggol Walk BTO bedroom passage
Aiden T - Punggol Walk BTO master bedroom
Aiden T - Punggol Walk BTO walk in wardrobe
Aiden T - Punggol Walk BTO powder room

Referencing Federal Style homes, typically found in the New England region of the US, this BTO was renovated to feature a cool and clean home with architectural detailing like cased archways and tall skirting boards. The striking boxed beam ceiling is an unusual feature and helps to heighten the ceiling, while creating a lot of visual interest. The carpentry was finished in laminate finished shaker style doors – with some added wood trimming for that extra layering.

The TV wall is a big box item, bought of the rack and suits the decor perfectly – showcasing that good design and off the rack items make a perfect combination. For the living room, we sourced the table lamps at a second hand store, and fitted them out with new shades. The touch of brass together with the aqua blue tones offer a point of rest and define the entire space.

Soft grey and white tones is keeping the apartment contemporary and plays off against the dark vinyl flooring. The solid wood 15cm skirting boards are a much needed detail to add to the overall design aesthetics. The classic doors are kept white, while for the household shelter door, we added some trimmings to tie in the overall look.

It is my preference to create a foyer area for homes, to offer a good transitional space from the outside and the indoors. It offers ample storage solutions and it helps to create a space where hardier floors can be used. Here we placed the storage cabinet opposite the front door and laid a striking floor tile. The kitchen wall was taken down and the wet kitchen segment was reduced. By separating the kitchen, there is enough space to house all the appliances, have a cosy dining area and a large living room space. French doors enable the wet kitchen to be closed off.

The simple colour scheme works well in this small kitchen, where we play up on textures and layering. The headboard wall was finished in a wood texture laminate to give the illusion of an upholstered headboard wall, while still offering storage solutions.

Not much work was done in the bathrooms – keeping the original tiles in place. Yet we added some much needed storage under the vanity and a simple off the rack mirror creates an elegant powder room.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *