Work in Progress – The Sanchaya Bintan Ferry Terminal (2016)

Artist Impression of the Sanchaya Bintan Resort Ferry Terminal
Artist Impression of the Sanchaya Bintan Resort Ferry Terminal
Work in progress photos for the Sanchaya Bintan Resort Ferry Terminal
Work in progress photos for the Sanchaya Bintan Resort Ferry Terminal
Work in progress photos for the Sanchaya Bintan Resort Ferry Terminal
Work in progress photos for the Sanchaya Bintan Resort Ferry Terminal
Work in progress photos for the Sanchaya Bintan Resort Ferry Terminal
Work in progress photos for the Sanchaya Bintan Resort Ferry Terminal

The Sanchaya Bintan Resort is a five star resort located in Bintan. It opened its doors in 2015 with a distinct style and design aesthetics. As part of the guest experience, they opened a lounge at the Ferry Terminal, where their arriving guests can relax while their documents are being processed and they wait for the transport to the resort.

In 2016, the lounge had to undergo a major renovation and we helped to do the space planning, detailing and styling for the lounge. While talking to the owners and the general manager, it became clear that the lounge had to set the tone for the entire stay at the resort. They were keenly aware that you can make a first impression only once, so the welcoming experience at the lounge was crucial for the overall holiday.

With hints to old colonial life and a rustic and masculine vibe, we starting to plan the layering for the lounge. Since the space was long and narrow, bouncing off light and creating the feel of more space was crucial. To achieve this, we custom made wood carved wall panels that are using in the resort as well. Lined with mirror, these panels then became “windows” to create the illusion of more space.

Clean white washed walls with leather sofas and rattan chairs completed the look. The artwork on the wall comprised of elevation drawings of the hotel, just to offer the guests a glimpse of what was yet to come. Adding some quirky styling elements like the type writers and other props, helped to break the seriousness of the overall design.

The project completed in November 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *